Huvin HakkapeliittaKuvat © hippos / Eero Perttunen

Kutsumanimi Iiro
Syntymäaika 03.10.2012
Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli Ori
Säkäkorkeus 159cm

KRJ ERJ Laji Laji
Helppo A 110cm taso taso
Kasvattaja Omistaja
Huvitus Minna J. (VRL-01284)/Minnantila (MINN0821)
Rekisterinumero VH13-018-0926
mahdolliset meriitit
1v. - 01.02.2013
2v. - 02.06.2013
3v. - 01.10.2013
4v. - 30.01.2014
5v. - 31.05.2014

6v. - 29.09.2014
7v. - 28.01.2015
8v. - 29.05.2015
9v. - 27.09.2015
10v. - 26.01.2016
11v. - 26.05.2016
12v. - 24.09.2016
13v. - 23.01.2017
14v. - 24.05.2017
15v. - 22.09.2017
16v. - 21.01.2018
17v. - 22.05.2018
18v. - 20.09.2018
19v. - 19.01.2019
20v. - 20.05.2019

Luonnekuvaus

Huvin Hakkapeliitta tutummin Iiro ei jätä ketään kylmäksi. Se hurmaa ulkonäöllään ja luonteeltaan. Usein kuuleekin: "Oikeesti, onko tuo ori?", Kaikki luulevat tätä mamman mussukkaa ruunaksi.

Hoidettaessa Iiro seisoo kiltisti paikoillaan. Se nauttii harjailusta ja usein näkeekin kun se seisoo silmät ummessa kun sitä harjataan. Kavioiden putsaus sujuu ongelmitta. Iiro nostelee välillä jalan ilmaan ennen kuin kerkeät edes pyytää. Orin saa satuloitua ongelmitta ja pullistelukaan ei kuulu Iiron tapoihin. Suitset on helppo laittaa orin laskiessa päänsä sopivalle korkeudelle ja avaa suunsa kiltisti. Suojien laittaminen orin jalkoihin on helppoa, sillä Iiro pitää jalat maassa.

Satulaan noustessa Iiro pysyy paikallaan kun sanoo sille seiso. Ori kuitenkin lähtee liikkeelle heti kun saat ponnistettua itsesi maasta. Toisen jalustimeen ratsastaja joutuu laittamaan jalkaansa käyntivauhdissa. Onneksi Iiro matkaa vain suoraan, joten se on helppoa. Iirolla on helppo ratsastaa se tottelee ratsastajaansa mukisematta. Estekentällä iiro on parhaimmillaan. Se osaa itse katsoa ponnistuspaikkoja ja lähtee rohkeasti hyppäämään kaiken yli mihin ratsastaja sen ohjaa. Iiro ei ole koskaan kieltänyt yhdellekkään esteelle. Huonoina päivinä ori voi kyllä laukata esteen ohi jos ratsastaja ei ole hereillä. Koulukentillä ori pistää parastaan, mutta aina se ei jaksa keskittyä koulukiemuroiden vääntöön. Sen mielestä se on tylsää. Iiro on mukava maastokaveri. Sen kanssa onnistuu maastoretket pitkillä ohjilla kävellen kuin myös pitkät laukkapätkät. Ori ei pelästy mitään eikä se lähde käsistä. Välillä se voi hätkähtää jotain, mutta se ei ryntää mihinkään eikä sieltä ole vaaraa pudota.

Laitumelta/tarhasta haettaessa Iiro tulee luokse sitä nimeltä kutsumalla. Taluttaminen on helppoa orin seuratessa kiltisti perässä. Useinmiten sen turpa on kiinni taluttajan kädessä. kengitys sujuu ongelmitta ja eläinlääkärissä ori ei hätkähdä rokotuksia eikä raspauksia. Ihan kuin se tietäisi että kaikki mitä sille tehdään on vain sen parhaaksi ajateltu.

Suku

isä Koistilan Luihu
Punarautias, 156cm
Vaativa A / 110cm
KTK-III,
VSR:n rotunäyttely II-palkinto
ii. Finlandees
vkk, 154cm
Vaativa B, re 110cm
VIR MVA Ch, KTK I, YLA2
jälkeläisluokka AB / VSHK-AB
iii. Valkouri evm
lkk, 152cm
iie. Hiistitär evm
rt, 157cm
ie. Humun Bertha
rt, 145cm
Vaativa B, 100cm
iei. Loimu evm
rt, 144cm
iee. Margareta evm
prt, 147cm
emä Tralla
Ruunikko, 161cm
Helppo A / 110cm
ei. Pyyhältäjä
prt, 157cm
He A, re 90cm, Vaativa
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
eii. Iltahämärä evm
prt, 159cm
eie. Sydänjuuri evm
rt, 156cm
ee. Unen Tarina
rn, 152cm
helppo A, 70cm
eei. Kertoja evm
prn, 158cm
eee. Iltasatu evm
rn, 151cm

isä: Koistilan Luihu on komea läsipäinen punarautias suomenhevosori. Säkäkorkeutta orille on kertynyt 153cm. Luihu on koulutustasoltaan vaativa A ja esteitä oripoika hyppelee jopa 110cm. Tällä hetkellä ori on kerännyt ERJ:n estekilpailuista 56 sijoitusta ja KRJ:n koulukilpailuista 66 sijoitusta. Luihu on palkittu KTK-III ja VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttelyssä II-palkinnon. Luihu on rehellinen hevonen. Ilmaiseksi et saa mitään, mutta työtä tekemällä saa vaikka solmuun. Tarvitsee käsittelijäkseen aikuisen ihmisen, sillä riepottaa lapsia. Kisoissa antaa kaikkensa, joten koulukentillä komeaa katsottavaa. Estekentillä innostuu ja mieluusti hyppäisi lähimmän esteen mitä eteen sattuu. Ori on Koistilan kasvatti ja itsellään sillä on jälkikasvua kolmen hevosen verran.

ii. Finlandees on komea voikko suomenhevosori, jolle säkäkorkeutta on kertynyt 154cm. Seppo on koulutukseltaan vaativa B ja esteillä 110cm. Seppo on menestynyt kisakentillä ja kerännyt KRJ:n kouluratsastuskilpailuista 15 sijoitusta ja ERJ:n esteratsastuskilpailuista 12 sijoitusta. Näyttelykehiä kiertäessään ori on hurmannut komeudellaan. Seppo on palkittu VIR MVA Ch, KTK I, YLA2 ja jälkeläisluokka AB / VSHK-AB meriitein. Seppo on melko rauhallinen ori, mutta myös railakas, nöyrä, säpsäkkä ja nopea. Vaatii ratsastajalta osaamista käsitellä oria. Sepon tuottaja on Sylvitäti ja suku EVM. Seppo eli 19.01.2007-17.03.2009 ja jouduttiin lopettamaan 26v koska ori alkoi kärsia vanhuuden kolotuksista. Ori jätti yhdeksän jälkeläistä.

iii. Valkouri evm on liinakko suomenhevos-ori. Säkäkorkeudeltansa 152cm. Koulupainotteinen herra, jolla näyttöä jopa Vaativasta A:sta useamman ruusukkeen verran, mutta myös esteitä 80cm tasolla. Enimmäkseen kouluun painoittunut Valkouri on kilpaillut useita satoja kilpailuita ja jälkeläisiäkin on useamman verran. Useita voittoja match show'ssa, mutta ei ole kantakirjaan asti kuitenkaan pyrkinyt. (C) Sylvi-täti / sylkikuppi@suomi24.fi

iie. Hiistitär evm on rautias tähtipäinen suomenhevos-tamma. Säkäkorkeudeltansa 157cm. Ainoana sukunsa 'rikkojana', jolla on kenttäpainotteinen kilpailu-ura. Kouluratsastuksessa taso ylsi Helppo A:han. Esteratsastuksessa ylitti 90cm radat myös mastoesteinä. Hyvän ratsastajan kanssa rataesteinä suoritti myöskin metrin esteetkeposen näköisesti. Kestävyydessä hyvin taitonsa osoittanut tamma, jolta ei intoa puuttunut. Vauhdikas mutta lupsakka tapaus. (C) Sylvi-täti / sylkikuppi@suomi24.fi

ie. Humun Bertha on kaunis rautias suomenhevostamma. Säkäkorkeutta tamma kasvoi 145cm. Bertha on koulutukseltaan Vaativa B ja esteillä 100cm. Kisoissa tamma on menestynyt ja kerännyt KRJ:n kouluratsastuskilpailuista 64 sijoitusta ja ERJ:n esteratsastuskilpailuista 10 sijoitusta. Bertha on mukava, mutta kärsimätön ja harrastaa karkailua sekä hoitajien kiusaamista. Ratsastaessa kokeilee kumpi on kumpi kuten taluttaessa. Tamman suku on EVM. Bertha jouduttiin lopettamaan kaviosairauden vuoksi ja se eli 23.04.2005-06.11.2009 ja jätti jälkeensä yhden tamman ja kolme oria.

iei. Loimu evm on rautiaan värinen suomenpienhevosori. Loimu on jo menehtynyt ori, mutta elinaikanaan se tunnettiin lähinnä esteradoilla. Ori kilpaili 80cm esteillä lähinnä ja sijoittuikin ihan mukavasti. Ori rakasti hyppäämistä ylikaiken ja nauttikin siitä täysin siemauksin. Esteet olivat orille lopulta elämä ja kuolema, kuolemaksi se sitten johti. Kerran ori tuli rytinällä esteen päälle kunnolla loukaten jalkansa hyvin pahasti. Ori piti lopettaa siihen paikkaan, koska kipu oli varmasti sietämätön eikä se olisi pystynyt enään kävelemään. Loimulle jäi kuitenkin kahdeksan jälkeläistä, joista suurinosa on menestynyt hyvin niin esteillä kuin koulussakin. (C) Crystal

iee. Margareta evm on kauniin punertava pienhevonen. Tammalla virtasi suonissaan ruotsalaista verta ja Retan emä onkin ruotsalainen. Reta tuli suomeen hyvin nuorena ja siirtyikin siitä siitostammaksi. Tamma sai seitsemän tervettä varsaa, joista Bertha on yksi. Noin kahdentoista vuoden iässä tamma myytiin. Reta sai hyvän kodin ja pääsi kilpailemaan pienissä esteluokissa ja helpoissa koululuokissa. Menestys ei ollut mitenkään hyvä, mutta pari sijoitusta silti tuli. Tamma kuoli vanhuuteen laitumelleen, ollessaan yhdeksäntoista. (C) Crystal

emä Tralla on ruunikko suomenhevostamma, joka on säkäkorkeudeltaan 161cm. Koulutukseltaan Tralla on helppo A ja esteillä 110cm. Kisoissa tamma on menestynyt ja kerännyt KRJ:n kouluratsastuskilpailuista 32 sijoitusta ja ERJ:n esteratsastuskilpailuista 58 sijoitusta. Tralla on rauhallisuuden perikuva, mutta esteille tammaan syttyy uutta elämän iloa. Tamman on kasvattanut Dimmanby Gård. Tralla on vasta kerinnyt saamaan yhden jälkeläisen.

ei. Pyyhältäjä on komea punarautias suomenhevosori, jolla on 157cm säkäkorkeutta. Koulutukseltaan ori on Helppo A/90cm, sekä valjakkoajossa vaativa. Pyyhis on kerännyt KRJ:n kouluratsastuskilpailuista 48 sijoitusta ja ERJ:n esteratsastuskilpailuista 2 sijoitusta, sekä VVJ:n valjakkoajokilpailuissa 11 sijoitusta. VIR MVA Ch, KTK-I ja KRJ-I meriitit ori on myös itselleen ansainnut. Pyyhis on hyvän tuulinen ori, joka asiassa. Ainoastaan siitä se vetää herneet nenään jos sitä ei huomioida tarpeeksi. Hyvin käyttäytyvä herrasmies tilanteessa kuin tilanteessa. Pyyhiksen suku on EVM. Orille on siunaantunut viisi jälkeläistä.

eii. Iltahämärä evm on väriltään punarautias läsipäinen suomenhevosori. Säkää löytyy 159cm. Hulmuharjainen ylväs oriherra oli tunnettu kuumahkosta luonteestaan sekä sen ennennäkemätömästä halusta esiintyä suurelle yleisölle kouluradoilla liitävine askeleineen. Hämärä pärjäsikin näyttelyissä varsasta saakka, joita kuvastaa hänen palkintonsa. Menestyksensä puolesta komealla ja hyväliikkeisellä orilla olettaisi olevan paljon jälkeläisiä, mutta sen tarjonta jalostukseen pitkäaikaisen kilpauran oli valitettavan pieni, että se sai vain muutamia jälkeläisiä. Orin neljä jälkeläistä, kolme tammaa ja yksi ori, ovat kuitenkin kaikki kilparadoilla loistaneita nuoria ja lupaavia yksilöitä. Nykyisin vanhahko, muttei läheskään vielä ikäloppu herrasmies viettelee ansaittuja ja leppoisia eläkepäiviä omistajansa Minna Aherkosken tallilla Länsi-Suomessa Rauman seudun lähettyvillä. (C) PS. (VRL-01516)

eie. Sydänjuuri evm on nykyjään vain siitostammana Keravalla, mutta ennen sitä uraa neiti oli oikea koulukonkarien kuningatar. Siltä löytyykin on kaapin nurkasta lähes 100 rusettia. Kepeäliikkeisesti kuin tanssijatar nätti tamma esiintyi aikana koulukehissä kaikuvien aplodien saattelemana. Väritykseltään synkän tummanrautias kompaktirakenteinen tamma on saanut jälkeläisiä kolmisen kappaletta kilpailuvuosinsa jälkeen, joista pari on jo hyvin tunnettuja koulutähtiä nuoresta iästään huolimatta. Mahdollisesti tulevaisuuden päivinä vielä ratsukantakirjaan tarjottava länsirannikolta lähtösin oleva kilttiluontoinen tammarouva elelee mukavasti rattoisia kesäpäiviä vehreällä laitumella vietellen ja hoivaillen ohessa äidillisen huolehtivaisesti varsojaan kipaisten muutaman kerran viikossa talutuslenkillä liikunnan saamiseksi. (C) PS. (VRL-01516)

ee. Unen Tarina on kaunis ruunikko suomenhevostamma, joka on säkäkorkeudeltaan 152cm. Koulutustasoltaan tamma on helppo A/90cm ja valjakossa vaativa. Tarina on kerännyt KRJ:n kouluratsastuskilpailuista 489 sijoitusta ja ERJ:n esteratsastuskilpailuista a sijoituksen, sekä VVJ:n valjakkoajokilpailuissa 9 sijoitusta. Tamma on palkittu KTK-III. Tarinaa kuvaavat hyvin sanat persoonaton, tylsä, luotettava ja rehti. Tamma on putkauttanut maailmaan kaksi jälkeläistä. Tamman suku on EVM.

eei. Kertoja evm on suomenhevosori, väriltään punaruunikkoa ja säkäkorkeudeltaan 158cm. Muut tiedot ovat hävinneet ajan saatossa.

eee. Iltasatu evm on suomenhevostamma, väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 151cm. Muut tiedot ovat hävinneet ajan saatossa.


Jälkeläiset

00.00.0000 - o./t. varsan nimi - Isä/emä toinen vanhempi
00.00.0000 - o./t. varsan nimi - Isä/emä toinen vanhempi

Kilpailukalenteri

KRJ
17.09.2013 - Fifth Bridge Ponies - Helppo A - 3/40 22.03.2015 - Delmenhorst - Helppo A - 6/50 23.03.2015 - Delmenhorst - Helppo A - 5/50 24.03.2015 - Delmenhorst - Helppo A - 3/50 26.03.2015 - Erkinheimot - Helppo A - 1/30 27.03.2015 - Erkinheimot - Helppo A - 2/30 30.04.2015 - Shelmen - Helppo A - 5/40 18.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 1/30 21.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 1/30 23.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 1/30 24.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 5/30 26.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 4/30 29.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 5/30 30.04.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 2/30 03.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 3/30 04.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 2/30 07.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 5/30 13.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 2/30 16.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 3/30 20.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 3/30 22.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 3/30 26.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 2/30 27.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 5/30 29.05.2015 - Wolf Sporthorses - Helppo A - 3/30 01.05.2015 - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 1/40 01.05.2015 - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 6/40 08.05.2015 - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 1/40 08.05.2015 - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 2/40 09.05.2015 - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 3/40
ERJ
25.08.2013 - Moondance - 100cm - 3/30 26.08.2013 - Moondance - 110cm - 1/25 06.09.2013 - Nuovan talli - 110cm - 4/35 30.09.2013 - Dark Side Trakehners - ERJ CUP 100cm - 2/236 30.09.2013 - Dark Side Trakehners - ERJ CUP 110cm - 10/217 01.04.2015 - Wyrda Horses - 110cm - 5/30 05.04.2015 - Wyrda Horses - 110cm - 4/30 07.04.2015 - Wyrda Horses - 110cm - 2/30 26.03.2015 - Delicate - 110cm - 4/40 26.03.2015 - Delicate - 110cm - 5/40 28.03.2015 - Delicate - 110cm - 4/40 29.03.2015 - Delicate - 110cm - 3/40 11.04.2015 - Dainty - 110cm - 4/30 11.04.2015 - Dainty - 110cm - 2/30 18.04.2015 - Dainty - 110cm - 4/30 18.04.2015 - Dainty - 110cm - 2/30 19.04.2015 - Dainty - 110cm - 1/30 15.04.2015 - Viisikko - 110cm - 2/30 17.04.2015 - Viisikko - 110cm - 3/30 19.04.2015 - Viisikko - 110cm - 4/30 22.04.2015 - Viisikko - 110cm - 3/30 07.04.2015 - Minnantila - 110cm - 5/35 09.04.2015 - Riiviöt - 110cm - 7/50 10.04.2015 - Riiviöt - 110cm - 7/50 11.04.2015 - Riiviöt - 110cm - 1/50 12.04.2015 - Riiviöt - 110cm - 7/50 14.04.2015 - Riiviöt - 110cm - 1/50
KERJ
00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos
Näyttelyt
00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos 00.00.0000 - kutsu - luokka - tulos

Valmennukset/Päiväkirja

07.04.2015
Iiron kanssa on kierrelty kisakenttiä vaihtelevalla menestyksellä. Esteillä ori on nyt ollut sijoittuneempi, kuten arvata saattaa. Orin kanssa on tarkoitus kisata yhteensä 40 sijoitusta / voittoa koulussa ja esteissä. Toivottavasti tulevat pian täyteen niin saa nuoremmat lupaukset myös pääsyn kisoihin. Orille on tarkoitus myös saada jälkeläisiä tänä vuonna (2015). Muutama näyttelykehäkin olisi tarkoitus kiertää kun sopivat näyttelyt sattuu tulemaan eteen.

17.02.2015
Omistajan kiireet alkavat olla väistyneet ja Iiron leppoisa lomailu samalla ohi. Suunnittelemme jälkeläisiä ja muutaman kilpailun vielä orille.

18.08.2013
Iiro saapui Minnantilalle ja hankeimme sille VRL:n hevosrekisteristä rekisterinumeron. Harjoittelemme ensin kotikentällä ja tallin omissa kilpailuissa yhteishengen saamista ja sitten siirrymme kisaamaan kisoja sinne minne niitä satutaan järjestämään.


Virtuaalihevonen / a sim game horse

Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi, ulkoasun kuva © nic0 || Muuttanut omaan käyttöön sopivammaksi: Minna J. (VRL-01284)